• Lopašićeva 1b, 44250 PETRINJA

ORTODONTSKA ORDINACIJA NAKON 30 GODINA PONOVO U PETRINJI

Nakon 30 godina Petrinja je ponovno dobila ortodontsku ambulantu. Ambulantu u objektu Doma zdravlja u Ulici Matije Gupca 4. Otvorenju ambulante nazočio je župan Ivo Žinić sa suradnicima, u domaćinstvu ravnatelja Doma zdravlja Petrinja Zdenka Matiješaca, predsjednika Upravnog vijeća Željka Softića, te nositelja ambulante mr.sc. Tatjana Klarić spec. ortodoncije. U uređenje prostora i opremanja ordinacije svim potrebnim uređajima i instrumentima dom zdravlja je uložio oko 450.000 kn. Od toga je dio 200.000 kn osigurano iz decentraliziranih sredstava SMŽ a ostatak iz prihodovnih sredstava Doma zdravlja.

Ortodoncija je specijalistička grana stomatološke struke, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, te odnosa među čeljustima, tijekom rasta i razvoja kod djece pa i kasnije tijekom života. Cilj ortodoncije nije isključivo estetika kakvo je uvriježeno mišljenje, jer pravilno postavljeni zubi su ne samo lijepi nego su i važni za zdravlje čitavog sustava za žvakanje, čeljusnog zgloba i mišića te okolnog zubnog tkiva.

Pravilan položaj zubi u čeljusti i pravilan odnos gornje i donje čeljusti omogućuje ravnomjeran prijenos sila žvakanja a time čuva i potporno tkivo zuba i same zube od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja te umanjuje ili uklanja probleme u čeljusnom zglobu.

Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj dobi ali je najefikasnija i najučinkovitija u fazi rasta i razvoja čeljusti kod djece do 18 godina starosti .

Odrasli osobito cijene terapiju zbog kreiranja lijepog osmijeha. Ortodontske bravice nisu više samo za djecu. Ako je struktura kosti i desni dobra nepravilni zubi se mogu ispraviti. Ortodontska terapija u starijoj dobi može poboljšati samopouzdanje i izgled, no poboljšavanje zdravlja zubnog mesa i zuba je jednako važno.