• Lopašićeva 1b, 44250 PETRINJA

NOVE PRETRAGE U DJELATNOSTI ZA RADIOLOGIJU I ULTRAZVUK

Od ponedjeljka 06. studenog 2017. godine Dom zdravlja u Petrinji uvodi nove pretrage u sklopu radiološke djelatnosti.

Prva novina odnosi se na ortopan, aparat koji omogućava panoramsko snimanje zubi, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob te maksilarne sinuse i nosnu šupljinu. Ove, za ortodonciju najbitnije i najčešće snimke, omogućavaju pravovremeno otkrivanje bolesti zuba, okolnih struktura i temporomandibularnog zgloba.

Uz to uvodimo mogućnost snimanja za precizna kefalometrijska mjerenja što je također bitno u oblastima ortodoncije, dentalne protetike kao i polivalentne stomatologije te maksilofacijalne kirurgije. Ovo se osobito odnosi na djecu u dobi do 10. godina starosti jer omogućava brzu, jednostavnu i kvalitetnu dijagnozu rasta i razvoja mladih pacijenata.

Pretraga je dostupna uz prethodnu narudžbu ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 08:00 do 12:00.

Druga vrsta novih pretraga koje uvodimo odnosi se na ultrazvučno skeniranje muskuloskeletalnog sustava u cilju dijagnostike patoloških stanja lokomotornog sustava kao što su razderotine tetiva i ligamenata, tendinoze, puknuća i parcijalna napuknuća mišića, benigni i maligni tumori mekih česti, burzitisi kao i izljevi u zglobu.

Pregledi zgloba ramena, lakta, ručnog zgloba, zgloba kuka, koljenog zgloba kao i gležnja obavljat će se po prethodnoj narudžbi.

Elastografija u sklopu ultrazvučnog pregleda omogućava precizniju procjenu tvrdoće tkiva te je vrlo pogodna u detaljnijoj dijagnostici bolesti dojke, štitne žlijezde i jetre. Pruža dodatne mogućnosti u ranom otkrivanju karcinoma dojke kao i ostalih procesa navedenih organa.

Pregledi će biti dogovarani ovisno o prethodno dijagnosticiranim promjenama unutar organa.