• Lopašićeva 1b, 44250 PETRINJA

ŽUPAN SLUŽBENO PUSTIO U RAD DVA NOVA UREĐAJA ZA DJELATNOST RADIOLOGIJE

Župan Ivo Žinić je u utorak, 2. svibnja 2017. godine u prisustvu predstavnika Doma zdravlja Petrinja na čelu s ravnateljem Zdenkom Matiješecom i predsjednikom Upravnog vijeća Mihaelom Jurićem službeno pustio u rad dva nova radiološka uređaja.

Riječ je o ultrazvučnom aparatu s elastografijom i RTG uređaju za panoramsko snimanje zubi s kefalometrijom. Ultrazvučni aparat s elastografijom pruža novi način pregleda tkiva i organa u svrhu  ranoga otkrivanja karcinoma dojki i unutarnjih organa ili drugih lezija mrtvih tkiva, a bez neophodne punkcije iglom. Navedene mogućnosti uređaja do sada su bile dostupne pacijentima na području županije jedino u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.

RTG uređaj za panoramsko snimanje zubi s kefalometrijom pruža mogućnost dodatne analize i usporedbe kraniofacijalnih detalja, što je iznimno značajno za praćenje razvoja i rasta struktura glave od 10 godina do završetka rasta djeteta, a neophodna je za kontrole tijekom ortodontskog liječenja djece. Ujedino je to prvi takav uređaj s kefalometrijom u županiji. Obzirom da se u rujnu ove godine vraća doktor sa specijalizacije iz ortodoncije, malim pacijentima pružit će se kvalitetnija i brža zdravstvena zaštita koju do sada, na ovom području nisu imali.

Uređaji su od iznimne važnosti, te će povisiti zdravstveni standard stanovnika ovoga kraja, a ujedino i smanjiti broj upućivanja šireg djela stanovnika naše županije u ustanove Grada Zagreba.